SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI MIĘDZYNARODOWEGO  PROJEKTU EDUKACYJNEGO „PIĘKNA NASZA POLSKA CAŁA”

Przystąpienie do projektu „Piękna nasza Polska cała” to wyjątkowy czas. Był przepełniony emocjami, chwilami wzruszenia oraz możliwością zdobywania wiedzy o naszym kraju – Polsce.  Nasze dzieci uczyły się czym jest patriotyzm i jak ważny jest w naszym życiu.

SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI MIĘDZYNARODOWEGO

PROJEKTU EDUKACYJNEGO „PIĘKNA NASZA POLSKA CAŁA”

W PRZEDSZKOLU NR 4 Z ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI IM. KRÓLA MACIUSIA PIERWSZEGO W GRODZISKU MAZOWIECKIM

W realizację projektu włączyło się całe przedszkole, wykonując poszczególne zadania w grupach lub całą placówką (ok. 400 przedszkolaków):

1 i 2 Apel z okazji 11 listopada oraz odśpiewanie Hymnu Polski – Mazurka Dąbrowskiego (również „Rekord dla Niepodległej”)

W dniu 09 listopada odbył się apel z okazji 11 listopada oraz wspólnie o godz. 11.11 nasze Przedszkolaki uczestniczyły w Biciu Rekordu pod hasłem „Rekord dla Niepodległej” na jak największą ilość dzieci śpiewających Mazurka Dąbrowskiego.

3 i 4 „Dzień Mody Patriotycznej” – zorganizowanie w placówce Dnia Mody Patriotycznej  oraz nauka piosenki o tematyce patriotycznej

30 października 2018r. zorganizowaliśmy „Patriotyczny Pokaz Mody”. Przedszkolaki dumnie odśpiewały  „Polska, wszyscy w górę ręce” oraz „Serce dla Polski” (autorzy – słowa: Monika Kluza, muzyka: Mateusz Kluza, www.muzylekmoni.pl oraz www.teczowamuzyka.pl).

5) Nauka wiersza o tematyce patriotycznej.

Sześciolatki nauczyły się wiersza o tematyce patriotycznej – Katechizm Polskiego Dziecka W. Bełzy „Kto Ty jesteś?” oraz  „Barwy ojczyste”  Czesława Janczarskiego

6) Zorganizowanie Kącika „Piękna nasza Polska cała” – o tematyce folkowej lub patriotycznej w grupie lub w placówce.

Kąciki patriotyczne zostały zorganizowane w grupach oraz na holu obu budynków naszego przedszkola.

7) Praca plastyczna grupowa „Strój ludowy”.

W dwóch grupach – czterolatków i sześciolatków – powstały dwie piękne prace – Łowiczanki i Krakowianki

8) „Na skrzydłach historii” – wykonanie prezentacji multimedialnej o swojej miejscowości (historia, zabytki, ciekawostki) – max 15 slajdów.

Wykonanie prezentacji multimedialnej „Grodziskim szlakiem z małym przedszkolakiem”.

9) „Piękna nasza Polska cała” – wysłanie pocztówki swojej miejscowości na podany adres.

Została wysłana pocztówka z naszym miastem – Grodziskiem Mazowieckim, a celu stworzenia mapy miast.

10) „Napisz kartkę Bohaterom”.

Wysłaliśmy kartki Bohaterom – moja grupa szcześciolatków – ozdobiła kartki i własnoręcznie napisała pozdrowienia. Wybraliśmy wspólnie konkretnych Bohaterów, do których trafią kartki.

11) „Drzewo Pamięci” – zasadzenie na wybranym terenie (przedszkole, miasto) drzewka jako symbolu życia i wolności.

W naszym przedszkolnym ogródku wspólnie z grupą sześciolatków zasadziliśmy drzewo – orzech – jako „Drzewo pamięci”.

12) Konkurs Fotograficzny pt. „To wszystko Polska” – zorganizowanie konkursu przedszkolnego dla rodziców i dzieci.

Zorganizowałyśmy Konkurs Fotograficzny pt. „To wszystko Polska”. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło podczas uroczystego apelu 11 Listopada. Nagrodą główną była dodatkowa sesja świąteczna ufundowana przez firmę, która wykonuje zdjęcia w naszym przedszkolu.

13) „Szlakiem historii” – zorganizowanie wycieczki, której celem będzie poznanie zabytków kultury regionalnej, dorobku historycznego, kultury, architektury i tradycji.

Nasza gromada zuchowa „Strażnicy Maciusiowej tajemnicy” uczestniczyła w XX edycji Rajdu Niepodległości. Tegorocznym hasłem było “Myśmy wciąż do Niepodległej szli”. Bazą rajdu była Szkoła Podstawowa nr 5 w Grodzisku. Zuchy wykonując rajdowe zadania wędrowały szlakiem grodziskich zabytków, poznawały dorobek historyczny, kulturę i architekturę miasta.

14) Turniej wiedzy patriotycznej pt. „Polska Moja Ojczyzna”.

W naszym przedszkolu zorganizowaliśmy międzyprzedszkolny turniej wiedzy o Polsce

Koordynatorem projektu była pani Agnieszka Bryła-Gmitruk

– pomagały jej wychowawczynie grup: pani Ewelina Horzempa, pani Ksenia Bukowska, pani Sylwia Kamińska, pani Beata Zygmunt, pani Małgorzata Pieńkos, pani Agnieszka Gałka, pani Małgorzata Łaska, pani Olga Górniewska-Michalak, pani Jagoda Ambroziak.

1 Polubienia wiadomości
95 Wyświetleń